Yhdistys Tutkimus Arkisto Kirjat Linkit Sivukartta
Myynnissä
Kirjatilaus
Kirjaesittelyt
Käytetyt kirjat

UUTISET


Copyright ©
1999-2020
UFO-Finland ry

Kirjat > Kirjaesittelyt

Nick Redfern:

Todellinen mysteeri MIB

UFO-Finland ry 2013. 240 sivua

Mustapukuiset miehet ovat ufoihin ja paranormaaleihin imiöhin kiinteästi liitettävä osa-alue. Itse olen nk. fyysisen ja tieteellisen ufotutkimuksen mukaisesti pitänyt suurelta osin virhetulkintoina ja liioitteluina eri virastojen tekemistä kenttätutkimuksista. Saadessani tämän Nick Redfernin kirjan käsiini saatesanoin: "Tämä ei välttämättä ole aivan Maija Långin tyylinen kirja". Ymmärsin oitis, että kovin tukevalla maaperällä ei todistusaineiston tai edes hypoteesien suhteen mennä. Kun ennakko-odotukset kovan luokan ufotodistepläjäyksestä olivat haihtuneet, onnistui kirja lopulta yllättämään varsin positiivisesti.

Vaikka kirja on kirjoitettu ja suomennettu erittäin asiallisesti, niin kirjan tapahtumakuvaukset ja aihepiiri huokuu paranoiaa. Kirjan kirjoitustapa pyrkiikin mielestäni tietoisesti luomaan levottomuutta lukijassaan. Yllätyksekseni kirja myös osin onnistui siinä kohdallani, vaikka välillä aiheessa eksyttiin jopa lapsellisiin sfääreihin. Lapsellisuudesta esimerkkinä voisin mainita Loch Nessin hirviön, vampyyrien ja aikamatkustajien hieman teennäisiltä vaikuttavat yhteydet mustapukuisten miesten ilmiöön. Aivan toista ääripäätä olikin sitten kovan luokan tapausselostukset usein useamman ihmisen näkökulmasta, FBI:n ja viranomaisten asiakirjat, ansiokas Mothman-tapauksen käsittely sekä anglikaanipappi Ray Boechen mietinnät mustapukuisista miehistä - Ihka aidoksi väitettyjä MIB-valokuvia unohtamatta!

Lukijalle pyritään esittämään näennäisen objektiivinen kuva Albert Benderin ja kumppaneiden edesottamuksista MIB-ilmiön tutkinnassa sen alkuajoista lähtien. Näin kapealla keilalla toteutettu persoonien ja tekojen valottaminen tekee kuitenkin mahdottomaksi muodostaa muunlaista kuvaa tapauksista kuin mitä kirjan kirjoittaja haluaa välittää. Vaikka siis kirjassa esiintyviä persoonia pyritäänkin kuvaamaan luotettavuuden kannalta oleellisilta seikoilla, kuten koulutustausta, ammatti, uskomukset, on taustatietojen vajavaisuus kuitenkin hyvin ilmeinen. Seikka häiritsi itseäni siinä määrin, etten lopulta kyennyt sanomaan oliko mm. Albert Benderin, Gray Barkerin tai Brad Steigerin tutkimat ja kuvailemat MIB-tapaukset missä määrin aitoja.

Kirja oli siinä määrin hyvin kirjoitettu ja rikkaalla kielellä käännetty, että se vei mukanaan helposti. Se jos jokin on hyvän kirjan tunnusmerkki. Luin kirjan käytännössä meno-paluu lennoilla Puolaan, joten maantiedettä hiemankin tuntevat ymmärtävät minun suorastaan ahmineen kirjan. Erityiskiitoksen ansaitsee jälleen UFO-Finland ry:n työ, josta osoituksena paitsi itse kirjan suomalainen käännös, niin suomeksi kirjan perästä löytyvät lähdeluettelo, haastattelulistaus ja hakemisto, jotka ovat tuiki tarpeellisia työkaluja ufotutkijoille, mikäli kirjaa haluaa jossain hyödyntää.

Maija Lång 12.1.2013

takaisin ]