Yhdistys Tutkimus Arkisto Kirjat Linkit Sivukartta
Myynnissä
Kirjatilaus
Kirjaesittelyt
Käytetyt kirjat

UUTISET


Copyright ©
1999-2020
UFO-Finland ry

Kirjat > Kirjaesittelyt

Philips Mantle - Paul Stonehill

UFO Case Files of Russia

Healings Of Atlantis 2010, 361 sivua

Ufoilmiöstä Venäjällä ei ole tietääkseni painettu länsimaisen lukijan saataville kovinkaan monta teosta. Tämä on jo itsessään käypä syy tutustua Paul Stonehillin ja Philip Mantlen yhteisteokseen "UFO Case Files of Russia" joka on kronologinen yleiskattaus Venäjän ja Neuvostoliiton ufohistoriasta aina 800-luvulta nykyhetkeen saakka.

Teoksesta huomaa, että tekijäkaksikko on tehnyt suuren työn jäsentäessään tutkimustyönsä yleisesti esitettäväksi teokseksi vieraskielisen kulttuurialueen tapahtumista. Kuten olettaa saattaa, pinta-alaltaan maailman laajimmalla valtiolla on myös oma ufohistoriansa, joka tekijöiden mukaan ulottuu varhaiskeskiajalle saakka.

Teoksen mielenkiintoisinta antia itselleni olivat KGB:n asiakirjat UFO- ja USO-ilmiöstä. Käy ilmi, että länsimaisten tiedustelupalveluiden lailla, myös Neuvostoliiton ja Venäjän turvallisuuspoliisi ja armeijan tiedustelupalvelut ovat mahdollisesti olleet kytköksissä ufoilmiöaihepiiriin. Itänaapurimme ufotapauksien esittelyt ovat myös hyvin mielenkiintoisia. Tekijöiden tutkimusten mukaan Venäjällä on selkeästi joitain tiettyjä maantieteellisiä alueita, joissa tapahtuu vähintäänkin erikoisia asioita. Tämäkin korreloi ihmetyttävän paljon länsimaailman ufohistorian kanssa. Joidenkin tutkijoiden mukaan esimerkiksi Britannian "Roswelliksikin" kutsuttua "Rendleshamin välikohtausta" ei tulisi katsoa pelkästään kolmen vuorokauden tapahtumasarjana, vaan laajempana kokonaisuutena osana maantieteellistä aluetta, jossa on tapahtunut epätavallisia asioita 1800-luvun lopulta saakka.

Teoksessa käsitellään seikkapiirteisestä internetissäkin huhutasolla liikkunutta vuoden 1908 Tunguskan välikohtausta. Tekijät käyvät läpi lukuisia eri selitysvaihtoehtoja: mitä hyvänsä Tunguskalla tapahtui on selvää, että se oli sarjassaan hyvin poikkeuksellinen ilmiö. Tekijät spekuloivat myös ehkä maailman ensimmäisellä eläinten silpomistapauksella, jonka väitetään tapahtuneen 1860-luvulla: silminnäkijä havaitsi humanoidiolentojen seisoskelevan kiinnostuneen näköisinä maha auki viilletyn lehmän vieressä.

Useissa kohdissa teos liikehtiikin tarinaniskennän puolella, eikä tarjoa kovinkaan vakuuttavaa evidenssiä tapausten hypoteesien tueksi. Toisaalta tämä on mielenkiintoinen yhtäläisyys populaariin länsimaiseen ufotietokirjallisuuteen: ehkäpä tekijöiden tarkoitus onkin juuri tämä - tarjota länsimaisille lukijoille sen tyylistä ufokirjallisuutta, johon he ovat tottuneet. Tästä selkeänä esimerkkinä käyvät seuraavien lukujen otsikot: "Belgian kolmiot Venäjän ilmatilassa", "Kosmonautit ja ufot", "Venäläiset tähtitieteilijät ja ufot". Tämä yhteen sitominen ja vastaavuuksien hakeminen vähentää teoksen omaleimaisuutta: jos venäläisten tähtitieteilijöiden ja ufojen välisestä suhteesta on kirjoitettavaa vain rapian kolmen sivun verran, ei sitä ehkä tarvitsisi mainostaa sensaationa. Itse lukukin kuin tarjoaa vain anekdootteja.

"UFO Case Files of Russia" on tarpeellinen lisä englanninkieliseen ufomaailmankirjallisuuteen, sillä ainakaan minä en ole saanut luettavakseni vastaavanlaajuista teosta. Teos palvelee tätä tarkoitusta parhaimmillaan esittelemällä Venäjän ja Neuvostoliiton selvittämättömiä UFO- ja USO-tapauksia, sekä käymällä läpi valtiomuotojen turvallisuuspoliisin ja sotilastoimijoiden suhdetta ilmiöön, mutta samalla olisin toivonut pintaraapaisun lisäksi enemmän tutkimuksellista kriittisyyttä: esimerkiksi tunnettu Voronezhin ufotapaus esitetään lukijoille valitettavan yksipuolisessa valossa.

Lauri Tervonen 12.2.2011

takaisin ]