Yhdistys Tutkimus Arkisto Kirjat Linkit Sivukartta
Myynnissä
Kirjatilaus
Kirjaesittelyt
Käytetyt kirjat

UUTISET


Copyright ©
1999-2020
UFO-Finland ry

Kirjat > Kirjaesittelyt

Haapanen, Atso:

Puolustusvoimien ufohavainnot 1933-1979

UFO-Finland ry 2009. 192 sivua

Käsissäni on kirja, jota ei kaiken järjen mukaan pitäisi olla olemassa. Kirja käsittelee Suomen puolustusvoimien keräämiä ufohavaintoja ja jopa puolustusvoimien sekä rajavartiolaitoksen tekemiä tutkimuksia / selvityksiä aiheesta. Epäilyjä siitä, että Suomen puolustusvoimat salaa keräisi ufotietoutta on ollut olemassa, mutta tämä kirja ja etenkin sen esittämät väitteet, joiden mukaan raportteja salaillaan ja niitä on jopa poltettu, on omiaan kaatamaan bensaa kiihkeimpien salaliittoteoreetikoidenkin lieskoihin - vai onko sittenkään?

Kirja alkaa melko yllätäen ufoilmiöiden jaottelulla ja vasta myöhemmin mennnään itse UFO-termin määrittelyyn. Tuntuukin, että kirjaa kronologisesti luettaessa kiivettäisiin takapuoli edellä puuhun. Myös se, että kirjoittaja Atso Haapanen ei ole varsinainen ufotutkija tai edes aktiivinen harrastaja käy hyvin nopeasti ilmi. Ufotermiä käytetään nimittäin eri yhteyksissä sangen suoraviivaisesti synonyyminä ET (Extra Terrestrial) eli maan ulkopuolista alkuperää oleville lentäville kapistuksille, mihin valitettavan usein arkielämässäkin sorrutaan. Ufohan (Unindentified Flying Object) voi olla vaikkapa kahvikuppi, jos se jää vain vaimon heitettyä pään ohi vilahtaessaan tunnistamatta. Haapasen vahvuudet aiheen käsittelyssä löytyvät selkeästi ilmailun osa-alueilta. Säähavaintopallojen ja muiden vaihtoehtotulkintojen tuntemus onkin arvokas lisä kirjan sisällölle.

Heti kun kirjassa päästään vauhtiin, eli raporttien pariin, uppoutuu lukija aiheeseen vaikkei asia entuudestaan kiinnostaisikaan. Tekstissä havaintopaikkoina vilisevät Suomen pikkukylät ja mielenkiintoisinta onkin löytää yhtymäkohtia omaan elämään jonkun lähialueilla tehdyn havainnon kautta. Kerronta on pelkistettyä, mutta vakuuttavaa. On helppo kuvitella kuinka kirja on jouduttu koostamaan jurojen suomalaisten maanpuolustajien vähäsanaisista raporteista.

Pieniä kauneusvirheitä lukuunottamatta kirja on helposti luettava ja mielenkiintoinen teos, jonka olemassaolo itsessään on mediatapaus. Eniten jäin kaipaamaan tarkempaa selvitystä, tai edes arviota siitä millä tarkkuudella ja systeemillä puolustusvoimamme ufohavaintoja kaikkinensa talteen kerää. Onko olemassa erillinen arkisto-X? Nyt itselleni syntyi kuva, että valtaosa kirjan ufohavainnoista on löytynyt lähes vahingossa arkisten tutkahavaintojen joukosta. Kirjan luettuani muutama kysymys on saanut vastauksen, mutta lukematon määrä uusia kysymyksiä on pöydällä avoinna. Iso kiitos Atso Haapaselle ja UFO-Finland ry:lle todellisesta pioneerityöstä.

Maija Lång, 5.11.2009

takaisin ]