Yhdistys Tutkimus Arkisto Kirjat Linkit Sivukartta
Myynnissä
Kirjatilaus
Kirjaesittelyt
Käytetyt kirjat

UUTISET


Copyright ©
1999-2020
UFO-Finland ry

Kirjat > Kirjaesittelyt

Briazack, Norman J. & Mennick, Simon:

The UFO Guidebook

New English Library, London 1978, 240 sivua

Allekirjoittanut sai tilaisuuden tutustua yllämainittuun kirjaan syyskuussa 2003, eli 25 vuotta sen ilmestymisen jälkeen. Kirja luettelee kansilehden mukaisesti ufoalan asioita alkaen sanasta "Aconin" ja loppuen "Zeroid":iin.

Ensimmäinen havainto, jonka tekee kun tutustuu tähän kirjaan on se, että kirjassa on runsaasti sanoja, jotka tuntuvat ainakin nykyisin vierailta ufologiassa. Ensimmäinen sana kirjassa onkin tuo jo mainittu "Aconin" ja kun tarkistaa mitä se tarkoittaa, niin saa tietää että se on lyhenne sanoista "a(nother) con(scious) in(telligence)", eli "toinen tietoinen äly".

Sitten seuraavaksi täytyy tarkistaa mitä tuo sana "Zeroid" tarkoittaa ja tällöin oppii, että se tarkoittaa "olentoa tai eläintä, joka eräiden naphologistien mukaan elää avaruudessa". Jaaha, sitten seuraavaksi joutuukin tarkistamaan mikä tuo "naphologisti" sitten on jolloin taas oppii, että "naphologia" tarkoittaa "tieteen alaa, joka tutkii astrologiaa, okkultismia, ufologiaa, taikauskoa, spiritismiä ja jälleensyntymistä".

Jos joku ei tiedä mikä tarkoitetaan sanalla "nebecism" niin kerrottakoon tässä, että sillä tarkoitetaan oppia, jonka mukaan avaruudessa on muita kehittyneitä olentoja, jotka laskeutuivat Maapallolle kaukaisessa menneisyydessä ja oleskellessaan täällä he vaikuttivat ihmisen kehitykseen. Ja jos joku taas ei tiedä mitä tarkoitetaan sanalla "Befap", niin sillä tarkoitetaan "Being from Another Planet", eli "olentoa toiselta planeetalta".

Eli asiat ovat tuttuja, mutta sanat outoja, ja tästä syystä kirjan lukeminen vaatii lukijalta ylimääräisiä ponnistuksia. Kun tutustuu kirjaan lähemmin, niin huomaa nopeasti että siinä lainataankin monessa kohdassa Dänikeniä ja vastapainoksi annetaan sitten "fil. tri, professori" Clifford Wilsonin mollata Dänikeniä tasapuolisuuden nimissä.

Allekirjoittanut on jo vuosikausia kerännyt kirjallisuudesta näitä tohtoreita ja professoreita erillistä kirjaa varten. Kuitenkin olen löytänyt vain Wilsonin omassa kirjassa maininnan siitä, että hän on "fil. tri", ja siihen se on sitten jäänytkin. En ole muualta tähän mennessä löytänyt mainintaa Wilsonin fil. tri -tutkinnosta, joka ei tietenkään tarkoita sitä, ettei hän voisi olla "oikea fil. tri tai professori". Tarkoitan vain sitä, että minä en tähän saakka ole löytänyt vahvistusta sille.

Allekirjoittaneen mielestä tähän kirjaan, niin kuin moneen muuhun ufoalan tietoteokseen on ympätty mukaan paljon hakusanoja, jotka eivät liity ufologiaaan vaan tähtitieteeseen tai yleissivistykseen, jotta saataisiin kirjasta vähän paksumpi. Kirjassa on paljon puhtaasti tähtitieteellisiä hakusanoja, kuten "asteroidi", "komeetta", "Mars", "Tau Ceti" jne. ja voidaankin kysyä, onko tämä kirja oikea paikka tällaisille hakusanoille. Myös yleissivistykseen kuuluvia sanoja on mukana paljon kuten "Raamattu", "Atomiaika", "Prototyyppi", "Tachyon", "Sielu" jne. Jos kirjasta poistettaisiin nämä puhtaasti tähtitieteeseen ja yleissivistykseen kuuluvat hakusanat, niin kirjan sivumäärä vähenisi ratkaisevasti. Toisaalta onhan siinä mukana yleisimmät ufoaiheeseen liittyvät hakusanat, aika ylimalkaisesti selostettuina kylläkin. Mielestäni tämä kirja sopii hakuteokseksi lähinnä sellaiselle, joka vasta on opettelemassa ufoalaa.

Björn Borg, 23.09.2003

takaisin ]