Yhdistys Tutkimus Arkisto Kirjat Linkit Sivukartta
Artikkelit

UUTISET


Copyright ©
1999-2020
UFO-Finland ry

Arkisto > Artikkelit

Maailmanlaajuinen Yhdysvaltain johtama Echelon-tiedustelujärjestelmä on nostanut esiin kysymyksen sähköisen viestinnän turvallisuudesta. Echelonin kerrotaan olevan niin kehittynyt, että se pystyy lukemaan sähköposteja, kuuntelemaan puheluja ja etsimään hakusanoilla erilaisia mielenkiintoisia viestejä.

Matias Päätalo:
Seuraako NSA operatiivisesti myös ufotutkimusta?

Mikä oikeastaan on Echelon? Onko sitä lainkaan olemassa ja toimiiko se kuten väitetään? Vastaus on enemmän kyllä kuin ei, ja todisteet Echelonin toiminnasta ovat varmistuneet. Keskeinen vaikuttaja on Yhdysvaltain Kansallinen Turvallisuuspalvelu NSA, National Security Agency, joka on itse asiassa Yhdysvaltain armeijan tiedustelulaitos. Jo 60-luvulla NSA:n kaksi sen entistä työntekijää paljasti Echelonin lukevan kymmenien valtioiden salaiset viestit, riippumatta siitä ovatko ne liittolaismaita vai ei. Myöhemmin kun satelliittiviestintä alkoi kehittyä IntelSat-verkon avulla, turvallisuuspalvelut ottivat sen valvonnan itselleen.

Viime vuosina Euroopan Unioni alkoi tutkia aihetta, koska Echelonia on mahdollisesti käytetty yritysvakoiluun, josta on väitteiden mukaan aiheutunut eurooppalaisille yrityksille, etenkin ranskalaisille, miljardien vahingot. Teknisesti järjestelmä kerää valtavan tietovirran kaikista kaapeleista, radiolinkeistä ja jopa sähköposteista. Tieto suodatetaan tehokkaissa tietokoneissa ja niistä pyritään löytämään hakujärjestelmän avulla avainsanoja, jotka saattaisivat paljastaa oletettuja epäilyttäviä toimintoja - tai esim. vakoilutapauksessa, yrityksen salaisia viestejä. Yksi tällainen synteesilaboratorio on Yorkshiressa Menwith Hillissä.

Myös puheen tunnistusjärjestelmä on pitkälle kehitetty. Keskuksen järjestelmät pystyvät välittämään jopa yli sata tuhatta puhelua yhtä aikaa. Echelon on siis todella olemassa. Vahvat todisteet löydettiin jo yli kaksi vuotta sitten kun yhdysvaltalainen tiedusteluasiain tuntija tri Jeff Richelson sai USAn uuden julkisuuslain perusteella käsiinsä asiakirjoja, joista selvisi useita kohteita, jotka oli organisoitu keräämään tietoa satelliiteista ja toimittamaan tiedot edelleen Länsi-Virginiaan missä on erityinen Echelon-käyttäjien koulutuskeskus.

Ranskalaisille ongelmia

Ranskalaiset ovat vaatimassa NSA:ta vastuuseen, koska on selvinnyt, että Echelonia on käytetty yritysvakoiluun. Echelonin avulla on väitteiden mukaan vakoiltu ranskalaisyrityksiä, varastettu tärkeitä liikesalaisuuksia ja siten saatu liikesopimuksia Yhdysvaltoihin. Esimerkkinä mainitaan Boeing, jonka onnistui vuonna 1994 tuoda jättikaupat Yhdysvaltoihin.

Echelon saattaa olla eurooppalaisille yrityksille tekninen ja taloudellinen uhka. Jos järjestelmää todella käytetään, se pystyy selvittämään kaikki viestit joihin hakujärjestelmä kohdistuu. Myös Suomessa on kiinnitetty aiheeseen vakavaa huomiota. Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden professori Jorma Kajava on myös pohtinut aihetta. Kajava on kiinnittänyt huomiota sekä mahdollisen yritysvakoilun tuomiin riskeihin, että yleiseen tietoliikenne- ja ohjelmistoturvallisuuteen. On mahdollista, että NSA:n toiminta ei rajoitu vain viestien valvontaan, vaan se on ulottanut kontrollinsa ohjelmistosuunnitteluun ja kauppaan. Vanhastaan tiedetään, että Yhdysvallat ja etenkin NSA on suhtautunut vastahakoisesti viestiliikenteen vahvojen salausjärjestelmien viemiseen Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Näin järjestö toteuttaa NSA:n johtajan William Studemanin kymmenen vuotta vanhaa lausumaa, että amerikkalaisten täytyy päästä maailman joka kolkkaan.

EU:n piirissä on käyty vakavat keskustelut NSA:sta. Kansalliset hallitukset ja virkakoneisto ovat alkaneet tutkia, miten laajalle NSA on ulottanut toimintansa ja vaikuttamisensa. Teknologia, jota Echelon soveltaa saamansa datan avaamisessa ja käsittelyssä keräilykeskuksissa on tarkoitukseensa kehitettyä. Viestejä NSA on sieppaillut kaikessa rauhassa muiden tavoin vuosikaudet. Missä olemmekaan silloin kun bitti-koneiden tilalle tulee kvanttitietokoneita, jotka voittavat tiedon käsittelyssä parhaimmatkin nykyiset koneet useilla kertaluvuilla. Professori Jorma Kajava korostaa, että tiedon suojaus ja salaus tulevat tulevaisuudessa entistä tärkeämmiksi.

Yhdysvallat ja NSA sekä siihen osallistuvat valtiot eivät luovu Echelonista, koska sillä valvotaan rikollisuutta ja kansainvälistä terrorismia, päätarkoituksen ollessa kuitenkin sotilaallista. Echelonin toiminta saattaa kiinnostaa myös koko maapallon ufotutkijoita, sikäli kuin se kohdistaisi toimintaansa ufoaiheen piirissä toimiviin järjestöihin.

Ohjelmissa Troijan hevosia

Professori Kajavan mukaan hakkerointi ja ohjelmistoturvallisuus on jatkuva ongelma tietotekniikassa. Varmoja järjestelmiä on mahdotonta luoda. Hakkerit ja rikolliset keksivät uusia menetelmiä. On epärealistista, että pystyisimme valmistamaan ohjelmia ja tietokoneita, jotka ovat nokkelampia, nopeampia ja estävät tunkeutujan aikeet täysitehoisesti.

Teknisesti on mahdollista liittää tietokoneohjelmiin ns. Troijan hevosia tai piilotettuja ominaisuuksia, joita on mahdoton havaita. Piilotettu järjestelmä voi olla tietokoneessa itsessään, ohjelmissa tai molemmissa, ja sen ainoana tarkoituksena olisi murtaa salaus tietojen etsimiseksi. Euroopan Unionissa epäillään, että NSA olisi vaikuttanut USA:n ulkopuolelle myytäviin ohjelmiin juuri tällä tavoin. Todisteita ei ehkä löydy vaikka amerikkalaiskoneet ja ohjelmat tutkittaisiin perusteellisesti.

Tällainen tutkimus olisi mahdoton tehtävä. Jos NSA on manipuloinut ohjelmistotaloja, se on samalla tahtomattaan avustanut tavallisia hakkereita, jotka hyvinkin saattavat keksiä piilotetut ominaisuudet Troijan hevoset ja ratsastaa sisään. Professori Jorma Kajava varoittaa heikkolaatuisista ilmaisohjelmista, koska niissä voi olla piilotettuja ominaisuuksia ja painottaa useimpien ohjelmistojen olevan muutenkin kömpelöitä ja alkeellisia.

Jos etevä koulupoika pystyy tunkeutumaan Yhdysvaltain Puolustusministeriön, Pentagonin tiedostoihin, kysyä sopii, mitkä mahdollisuudet sitten on NSA:n Echelon-järjestelmässä maailmanlaajuisessa verkossa? Jos kaikissa tietokoneissamme on ympäri maailman NSA:n vaikutuksesta Echelonia varten sisään asennettu komponentti, Yhdysvallat Echelon kumppaneineen periaatteessa tietää kaiken mitä maapallolla milloinkin tapahtuu. Australia ilmeisen vahingossa tunnusti vuonna 1999, että Echelon on olemassa. Tiedetään, että Echeloniin osallistuvat USA:n lisäksi ainakin Englanti, Australia, Uusi Seelanti ja Kanada.

Onko edessämme bitti-sota

Alunperin Echelon suunniteltiin sotilaallisia toimia ja ennakkotiedustelua varten. Satelliitit valjastettiin hoitamaan laajaa järjestelmää, johon kuului kartoitus, kuvaus, viestiliikenne ja sotilastukikohdat. Lisäksi kylmän sodan aikana tulivat erilaiset kuumat linjat eri johtoportaiden ja tiedusteluelinten välille. Kuuluisin kuuma linja johtaa suoraan Valkoisesta Talosta Moskovaan. Tämä koko maapallon turvallisuuden kannalta tärkeä kuuma linja on edelleenkin olemassa.

Mutta onko kylmä sota muuttunut kuumaksi sodaksi? Vielä 80-luvulla spekuloitiin miten vastapuolen sähkömagneettinen viestiliikenne ja teknologia voidaan lamauttaa korkealla ilmakehässä laukaistavan ydinlatauksen avulla. Tästä syntyvä EMP-pulssi lamauttaa kokonaan teknisen toiminnan. Asia voidaan toteuttaa paljon halvemmalla nykyisellä tietotekniikalla. Mikäli NSA:n valvonta on soluttautunut kaikkiin tietokoneisiimme, Troijan hevosissa uinuvat komponentit voidaan aktivoida ehkä myös lamauttamaan tietoliikenne niin etteivät ohjelmat käynnisty uudelleen. Kaikki voidaan lisäksi hoitaa satelliiteista käsin, radiotaajuuksilla tai verkon kautta.

"Asia voidaan tulkita myös siten, että ohjelmistot ja tekniset komponentit voivat sisältää tietosodankäynnin tulevia tarpeita varten ns. harmaita alueita, joita voidaan tarvittaessa aktivoida tai käyttää hyödyksi ikään kuin loisina", sanoo professori Jorma Kajava. On mahdollista, että Yhdysvaltojen viranomaiset ovat yhdessä liikeyritysten kanssa toteuttaneet ohjelmallisia ja teknisiä ominaisuuksia. Tavallisen tietokoneen käyttäjän on mahdotonta päästä perille näistä ominaisuuksista, korostaa Kajava. Ohjelmistoturvallisuus on siis avoin temmellyskenttä, josta on tullut eräänlaista peliä. Professori Kajavan mukaan tarvitsemme laajaa keskustelua sähköisen viestinnän turvallisuudesta ja tietokoneisiimme asennettavien ohjelmien laadusta. Erityisen tarkkoja tulisi olla virastojen ja laitosten ohjelmistojen hankinnoissa.

Valvooko NSA myös ufotutkijoita?

Echelon tarjoaa myös oivan ja laajan mahdollisuuden monien yhteisöjen viestinnän seuraamiselle, ilman sotilaallisia tai turvallisuusintressejä. Voidaan helposti laskea montako tuhatta sähköpostiviestiä jo pelkästään hakusanalla UFO olisi Echelonin käytettävissä päivittäin. On aivan eri asia, onko ufoaiheen piirissä lainkaan NSA:ta kiinnostavaa materiaalia. Ainakin perin harvoin ja mikäli olisi, niin hyvin vähän sellaista, jolla olisi mitään merkitystä.

Ufotutkijat eivät ole mieltäneet omien touhujensa keskellä sitä, että valtioiden viranomaisia ja etenkin ilmavalvontaa ja yleisestä turvallisuudesta vastaavia kiinnostaa vain kansallinen turvallisuus, eikä lainkaan se mitä ufot syvimmältä olemukseltaan ovat. Ja sehän onkin jo tieteellinen kysymys. USA:n taholta on moneen kertaan sanottu etteivät ufot uhkaa kansallista turvallisuutta. Ufotutkijoiden ei kuitenkaan kannata olla täysin sinisilmäisiä. Järjestöjen kannattaa tehdä tietosuojavarmistuksia aivan samoilla periaatteilla kuin liikeyritykset pyrkivät tekevät suojatessaan liikesalaisuuksia. Sähköpostit ovat verrattavissa kirjesalaisuuteen.

Oman ongelmansa tuovat prof. Jorma Kajavan mainitsemat hakkerit ja mahdolliset Troijan hevoset, joita voi piileskellä ohjelmissa. Loiseläjä saattaa olla vakivirus, joka ei näytä tunnistettavasti itseään eikä aiheuta vahinkoa, mutta saattaa aktivoitua jos dokumentteihin ilmestyy hakujärjestelmän avainsanoja.

Euroopan Echelon -valiokunta, joka on asetettu tutkimaan Echelonin mahdollisia väärinkäytöksiä, näyttää tosin vähättelevän NSA:n toimia. Valiokunta hyväksyi 03.07.2001 raportin, jossa se kyllä ilmoittaa todenneensa Echelonin olevan totta, mutta sen mahtia on liioiteltu. Unionin tutkijat sanovat, että Echelon-valtiot ovat päässeet käsiksi vain erittäin pieneen osaan radioviestinnästä ja kaapelipohjaisesta internet-viestinnästä. Tähän samaan asiaan liittyen Euroopan Unioni suunnittelee oman tiedustelujärjestelmän perustamista USA:n vastapainoksi.


Kirjoitus perustuu prof. Jorma Kajavan haastatteluun sekä Kajavan 21.01.2001 julkaisemaan artikkeliin. Artikkeli on kirjoittajan mukaeltu sovellus STT:lle tehdystä lyhyemmästä artikkelista.


Aiheeseen liittyviä linkkejä:

NSA (The National Security Agency)
Echelon Watch
Privacy International (PI)
Matti Virtanen (MOT): Isoveli valvoo Eurooppaa
Toni Väätäinen (Ruotuväki): Echelon valvoo. Joku kuuntelee puheluitasi
Duncan Campbell (raportti EU-parlamentille): Interception Capabilities 2000
An Appraisal of the Technologies of Political Control

takaisin ]